În ciuda faptului că USR a cerut în urmă cu o săptămână întroducerea pe ordinea de zi a Senatului a L148/2020, Proiect de lege privind băncile de locuințe cu termen de adoptare tacită în 07.05.2020, acest lucru nu s-a întâmplat. Proiectul de lege are raport negativ de la Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital, raport care acum se pierde, fără ca motivele respingerii să fie luate, formal, în considerare. L148 are termen de adoptare tacită pe 7.05.2020.

Ramona Dinu: ”Această lege este, în pofida a ceea ce pretind inițiatorii ei, o mână de ajutor dată acelora care au gestionat instrumente de economisire și de creditare numite pompos bănci pentru locuinţe. Am verificat mai multe contracte și eu nu văd, în baza acelor documente, niciun risc de executare silită a clientului. Nu există contract propriu-zis, ci o “documentaţie contractuală” care nu ar putea fi învestită niciodată cu formulă executorie. Este o dovadă de cinism dus la extrem ca politicienii noștri să se preocupe de ștergerea unor datorii de sute de milioane de euro în favoarea unor grupuri bancare față de Statul Român, astăzi, când românii mor la propriu din cauza unei infrastructuri sanitare precare și, mâine, când românii poate vor muri de foame datorită unui stat sărăcit și inapt să îi sprijine.”

Curtea de Conturi și Înalta Curte de Casație și Justiție au demonstrat deja că sumele plătite de Statul Român ca Primă de economisire au fost alocate nelegal, fără a avea legătură cu sistemul de economisire-creditare în vederea achiziționării de locuințe sau a creșterii confortului locativ.