Prezentarea activității în domeniul sănătății

Cumularea pensiei cu salariul pentru personalul medical și din educație
Accesul pacienților români la servicii de sănătate în străinătate
Apel pentru stoparea utilizării pesticidelor
5 Întrebări adresate Ministrului Sănătății

Sănătate – Contribuții legislative

Amendament OUG 114
Cumularea pensiei cu salariul în Sănătate și Educație

România suferă din cauza lipsei de medici și profesori!
Din centralizarea datelor transmise Ministerului Finanțelor Publice, în octombrie 2019 se înregistra un număr de 13.474 posturi ocupate cu personal care cumulează pensia cu salariul.

  • 44.5% dintre aceștia activează în învățământ și sănătate, două domenii care duc o lipsă majoră de resursă umană.

Am depus un amendament care să introducă o excepție de la interzicerea pensiei cu salariul la stat, pentru personalul didactic din învățământ și personalul medical, ținând cont că aceste două domenii strategice pentru România ar fi profund afectate de interzicerea acestui drept.

Apel pentru dotarea urgentă a spitalelor și asigurarea echipamentelor necesare personalului medical, adaptarea protocoalelor de lucru şi testarea populaţiei în funcţie de priorităţi strategice

În atenția:
Ministerului Sănătății
Direcțiilor de Sănătate Publică
Departamentului pentru Situații de Urgență
Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța

Aflăm în fiecare zi situații dramatice care vizează cadrele medicale, doctorii și asistenții, personalul cel mai expus în fața amenințării Covid-19. Sunt în contact permanent cu colegi din întreaga țară și veștile care vin de la spitale nu sunt bune deloc. Personalul medical este privat de mijloace de protecție elementare, cum ar fi măștile de protecție. Interacțiunea dintre cadrele medicale și pacienți, în absența materialelor de protecție, ne-a adus în situația în care cel puțin 1 din 10 români infectați cu coronavirus este medic sau asistent medical. Sun necesare intervenţii urgente în privinţa lipsei protocoalelor de lucru și adaptării lor la situația cu care ne confruntăm, dacă nu dorim să avem tot personalul medical infectat cu coronavirus în zilele următoare.
De aceea, vă solicit pe această cale, să luați măsuri de îndată pentru protejarea cadrelor medicale, în această criză de sănătate generată de COVID-19:
• Testarea de urgență, în regim prioritar, a întregului personal medical, din întreaga țară, care a interacționat cu pacienți infectați de COVID-19 în ultimele 14 zile;
• Asigurarea urgentă a echipamentelor medicale de protecție pentru medici, asistenți, personal auxiliar care au contact direct cu pacienți;
• Asigurarea spațiilor de cazare pentru personalul medical care a interacționat cu pacienți și pregătirea spațiilor pentru eventuală carantinare a acestora și pentru a evita infectarea membrilor familiilor acestora;
• Actualizarea și implementarea unui nou set de protocoale medicale pentru spitale, medici și pacienți, pentru a împiedica transmiterea COVID-19 în cadrul unităţilor medicale.

Vă solicit, în mod respectuos, dar totodată ferm, să actualizați măsurile de prevenție, protecție și testare pentru întregul personal medical.

În esență, problema cumulului pensiei cu salariul apare deoarece mulți pensionari speciali de doar 40-45 ani ies la pensie, iar a doua zi se reangajează pe același post. Deși nu este ilegal, este profund imoral.

Totuși, pentru ca acest subiect să nu cadă pradă populismului, simt nevoia de a face anumite clarificări. Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit sau limitat!

Pensia unui român este un drept fundamental și este datorată pentru munca trecută.
Consider că a-i interzice unui angajat să-și cumuleze pensia și salariul va aduce prejudicii inclusiv calității serviciului public, întrucât putem pleca de la premisa că, după o carieră îndelungată în slujba cetățeanului, bugetarul a căpătat o experiență vastă, de care statul se poate folosi chiar și după ieșirea acestuia la pensie.

Întrebări adresate Ministerului Sănătății

Întrebare adresată ministrului sănătății – Infecții intra-spitalicești
La finalul lunii februarie 2019, ca urmare a deceselor înregistrate la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, decese datorate unor infecții asociate asistenței medicale, am adresat o întrebare oficială, cu mai multe puncte, ministrului Sănătății.

Printre altele, am întrebat-o pe Sorina Pintea dacă ea consideră că Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București și-a îndeplinit în totalitate atribuțiile privind controlul bolilor transmisibile.

De asemenea, am rugat-o să-mi explice de ce măsurile pentru împiedicarea răspândirii infecțiilor intraspitalicești se dovedesc în continuare a fi ineficiente.

Din acest motiv, am adresat o nouă întrebare oficială doamnei Sorina Pintea, sperând ca de această dată rezultatul să fie diferit. Românii au dreptul să afle de ce se moare în spitale și de ce măsurile de protecție se dovedesc a fi ineficiente și au dreptul să afle acest lucru chiar de la ministrul Sănătății, nu de la un manager de unitate sanitară al cărui răspuns este „Nu am atribuții să mă pronunț”.

Sanatoriul Balnear Mangalia

Infrastructura sistemului de sănătate din România are nevoie urgentă de investiții. Din păcate, nu există o strategie guvernamentală care să rezolve problema în ansamblul ei, astfel încât spitalele, policlinicile și restul instituțiilor din sistem trebuie să se zbată pe cont propriu și să vâneze opțiuni de finanțare.

În acest sens, Sanatoriul Balnear și de Recuperare Mangalia a depus actele necesare pentru un proiect de reabilitare, consolidare, modernizare și extindere, prin Programul național de construcții de interes public sau social.

Am solicitat Ministerului Sănătății și Ministerului Dezvoltării Regionale să facă publice planurile de dotare ale unității medicale. Sanatoriul Balnear și de Recuperare Mangalia, prin prisma tradiției și a unicității sale, dar și datorită serviciilor de calitate, recunoscute la nivel internațional, merită și trebuie să beneficieze de tot suportul autorităților, pentru a fi reabilitat și dezvoltat.

Apel pentru introducerea voucherelor de sănătate

Clasa politică, specialiștii din turism, antreprenorii și turiștii, cu toții suntem de acord că țara noastră se bucură de un potențial balnear pe cât de mare, pe atât de nebăgat în seamă.

Plecând de la modelul voucherelor de vacanță, proiect care a demonstrat că poate avea și rezultate pozitive, am adresat o interpelare ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici și ministrului Turismului, Bogdan Trif, în care aduc în discuție oportunitatea lansării unui program de vouchere pentru sănătate.

Acesta ar putea fi destinat mai multor categorii de români, printre care asigurații și pensionarii sistemului public. Pe lângă beneficiile evidente ce țin de sănătate, voucherele ar putea aduce un aport considerabil în valorificarea potențialului turistic balnear.

Stop! Utilizării pesticidelor în agricultură

Am discutat cu mai mulți reprezentanți ai apicultorilor cu privire la utilizarea pesticidelor dăunătoare albinelor. Săptămâna trecută, Comisia Europeană a interzis cele trei pesticide periculoase pentru albine, însă poziția României a fost de a vota împotriva interzicerii pesticidelor.

Deși țara noastră este un producător important de miere de albine la nivelul UE, poziția exprimată la vot a fost în favoarea utilizării pesticidelor din gama neonicotinoidelor.

Din acest motiv i-am adresat o întrebare Ministrului Agriculturii, domnului Petre Daea, prin care i-am solicitat să explice poziționarea României în favoarea folosirii în continuare a pesticidelor din gama neonicotinoidelor și să ne comunice dacă la nivelul Ministerului Agriculturii există un document de analiză cu privire la impactul pesticidelor asupra populației de albine care să cuprindă și opiniile reprezentanților apicultorilor.

Nu în ultimul rând, i-am cerut domnului Petre Daea să comunice Senatului României dacă are în vedere instituirea unui sistem de acordare de compensații şi despăgubiri care să acopere prejudicul provocat apicultorilor din România datorită utilizării pesticidelor din gama neonicotinoidelor.

Acces la servicii medicale în afara țării

Ministerul Sănătății nu înțelege rolul pe care îl  are în privința creșterii accesului bolnavilor români la tratament în străinătate. 

În urma solicitărilor adresate Ministerului Sănătății, în care specificam o serie de probleme cu care se confruntă bolnavii din țara noastră a căror șansă la viață o reprezintă tratamentele clinicilor din străinătate, am primit răspunsuri care arată că Ministerul Sănătății nu știe și nici nu înțelege ce trebuie să facă pentru pacienții români care trebuie să se trateze în străinătate.

Răspunsul reprezentanților Ministerului Sănătății la problemele ridicate arată lipsa de soluții și de viziune a Ministerului Sănătății și a Guvernului pentru viețile cetățenilor români, care, în situații excepționale, au nevoie de tratament pe care statul român nu îl poate oferi. 

Concluzia: Sănătatea, în România, rămâne un domeniu subfinanțat, la fel ca educația și infrastructura.

Închiderea Centrului de Îngrijiri Paleative ”Casa Soarelui” din Constanța


Dată publicare: 25.09.2017 – Link către document 

Răspuns primit în data de:18.10.2017

Îmbunătățirea accesului persoanelor asigurate la prestațiile acordate de sistemul de asigurări sociale de sănătate


Dată publicare: 22.10.2018 – Link către document 

Răspuns primit în data de: 03.12.2018

Necesitatea prevenirii infecțiilor asociate actelor medicale


Dată publicare: 25.02.2019 – Link către document 

Răspuns primit în data de: 02.04.2019 – Link către document

Revenire privind necesitatea prevenirii infecțiilor în 28.05.2019 – Link către document

Măsuri de protecție împotriva răspândirii Covid-19 privind sistemul medical


Dată publicare: 09.04.2020 – Link către document 

Măsuri pentru buna funcționare a Spitalului Județean Constanța și îmbunătățirea calității actului medical astfel încât să ofere siguranță pacienților


Dată publicare: 10.02.2020 – Link către document 

Răspuns inițial primit în data de 30.04.2020 – Link către document

Revenire privind măsuri pentru buna funcţionare a SPITALUL CLINIC JUDEȚEAN DE URGENȚĂ “SF. APOSTOL ANDREI” CONSTANȚA și îmbunătățirea calității actului medical astfel încât să ofere siguranță pacienților în 21.05.2020 – Link către document

Asigurarea accesului bolnavilor la tratament în străinătate


Dată publicare: 05.11.2018 – Link către document 

Răspuns primit în data de: 03.12.2018

Asistența medicală în unitățile de învățământ


Dată publicare: 04.02.2019 – Link către document 

Răspuns primit în data de: 19.03.2019

Măsuri de protecție împotriva răspândirii Covid-19 privind personalul medical


Dată publicare: 09.04.2020 – Link către document